Hangszerkészítés


Hangszeráruház


Előadóművészet


Oktatás


Népzenekutatás


Eseménynaptár


 

Kapcsolat


 

Honlaptérkép


Vissza a kezdőlapra


Kurzusok  l  Tanári hivatásom  l  Oktatási segédanyagok 


 


Oktatás - Tanári hivatásom


 

Szerényi Béla1992-96 között végeztem el a Nyíregyházi Főiskola ének-zene, népzene szakát. Azóta a Pomázi Zeneiskolában tanítok tizennégy kis tekerőst hétfőn és szerdán délután.
Annak ellenére, hogy közel harminc esztendeje lehet intézményes keretek között tekerőt tanulni Magyarországon, még mindig adósak vagyunk egy jó tankönyvvel. Igaz, hogy az első négy évfolyamra vonatkozó tekerőiskola kézirata már jó ideje a Hagyományok Házában várja a kiadást….
De legalább a tantervet már megírtuk. Az alapfokú művészeti iskolák 6+4 évfolyamra bontott kerettantervét én dolgoztam ki, a középfokút Havasréti Pál írta. Ezzel elértük, hogy országosan egységes szemléletben oktatható a hangszer
A Pomázi Zeneiskolában  növendékeim főként 6 és 20 év közötti gyerekek, fiatalok, de fel-fel bukkannak idősebb érdeklődők, külföldiek is. Részben az ő kedvükért határoztuk el, hogy rendszeressé tesszük a hétvégi találkozókat, nyári szakmai táborokat.

 

 


Most már évente öt alkalommal rendezünk tekerős találkozókat, táborokat.


Tekerős táborA szezon május első hétvégéjén kezdődik Pomázon, az Országos Tekerős Találkozóval. Itt a Zeneiskolák és alkotóműhelyek szoktak bemutatkozni, és most már hagyomány a tekerős szólisták versenye is. Az esti koncertekre igyekszünk jó nevű zenekarokat meghívni.

Az év második eseménye Szentesen zajlik, a tekerő „őshazájában”. A július végi nyári tábornak a szentesi strand ad otthont. Itt az intenzív tanulás mellett igazán gyönyörű környezetben lehet pihenni.

Augusztus utolsó hetében a dudásokkal rendezünk közös tábort.
Szakmai szempontból ez azért fontos, mert a bourdon hangszerek (duda, tekerő, citera) játékmódjában nagyon sok hasonlóság van, ráadásul ezek a hangszerek népzenénk régi, vonós zene előtti állapotát őrzik.

Tekerős táborA negyedik alkalom az élő hagyományé: minden évben Szent Mihály nap környékén Bársony Mihály szülőfalujában, Tiszaalpáron múlatjuk az időt. A Mihály napi kukoricafosztásokon együtt törjük a kukoricát a hagyományőrzőkkel, a kukoricafosztás végére elkészül a jó birkavacsora, utána fosztóbál tekerőmuzsikával. Másnap (vasárnap) aztán együtt ünneplünk a templomban a tekerős misén.

Az évet Keszthelyen zárjuk, a Család Iskola jóvoltából. A Keszey család és iskolájuk vendégszereteténél már csak a tekerő iránti elkötelezettségük a nagyobb. Évek óta a legszebb pillanat, amikor az András napi bált éjfélkor közös énekléssel, tekerőzéssel, gyertyagyújtással csendesítjük el, és kezdjük meg közösen az Adventet.

A zeneiskolai oktatás mellett az óvodásokkal is rendszeres a kapcsolatom. Nővéremmel, Gundyné Szerényi Andrea óvodapedagógussal több éve heti rendszerességgel foglalkozunk Budapesten a II. kerületi Fajd utcai és Fillér utcai óvodásokkal. Ezeknek az élőzenés foglalkozásoknak a menetét, pedagógiai módszereit nővérem dolgozta ki, ezt szívesen bemutatjuk más óvodákban, iskolákban, gyermekközösségekben is.

Mindezek mellett rendszeresen tartok szakmai előadásokat általános, közép és felsőoktatási intézményekben népzenéről, hangszerkészítésről.