Hangszerkészítés


Hangszeráruház


Előadóművészet


Oktatás


Népzenekutatás


Eseménynaptár


 

Kapcsolat


 

Honlaptérkép


Vissza a kezdőlapra


Kurzusok  l  Tanári hivatásom  l  Oktatási segédanyagok 


 


Oktatás - Bársony Mihály: Daloskönyv


 

Bársony Mihály daloskönyvet Tiszaalpár híres hangszerkészítő, tekerő-, klarinét és citerajátékosának repertoárjából válogattuk. Az itt közreadott dallamok mindegyike megtalálható a "Bársony Mihály archív felvételei" című CD-n. Ez a kiadvány tehát a lemez kotta- és szövegmelléklete.

A szerkesztés során a legfontosabb szempontunk az volt, hogy az énekesek, tekerősök, klarinétosok és citerások, de egyéb hangszerjátékosok is tanulhassanak belőle. Fontos volt továbbá, hogy értékes változatokat közöljünk, és hogy a leírt hangszeres dallamok tanulhatóvá tegyék Bársony Mihály játékstílusát. A lejegyzések felett, a jobb sarokban található technikai jelzés (pl.: BMAF 5/2 - Bársony Mihály archív felvételei 5. szám 2. dallam) CD-re utal.

 

 

Kiadványunk hangszeres dallamai stílusgyakorlatok, és nem tudományos igényű lejegyzései a hangfelvételeknek. Ez alól kivétel a 2/7, 2/2, 5/2 és 6/7 dallam, amely hitelesen rögzíti a CD-n hallható tekerőmuzsikát. Felvetődhet a kérdés, hogy a többi dallam vajon miért nem tudományos lejegyzés? Elsősorban azért, mert ezt a füzetet oktatási célokra állítottuk össze. Arra törekedtünk, hogy a Bársony-féle muzsika legjellemzőbb díszítési, dallamalkotási fordulatait ismertessük meg az érdeklődővel. Aki tehát figyelmesen áttanulmányozza ezt a füzetet, megtanulja a dallamokat, rendszeresen hallgatja a hangfelvételeket, az biztos, hogy alapos ismeretekre tesz szert a Középső Tisza-mente zenéjéből.

A füzet dalainak szövegét Bársony Mihály lánya, Bársony Rózsa gyűjtötte össze Tiszaalpár idős hagyományőrzőinek segítségével. A klarinétos dallamokat Borbély Mihály írta le, az énekes változatok leírását és a kottagrafika elkészítését Havasréti Pál vállalta. A tekerős dallamok Szerényi Béla lejegyzései, a sokszorosítás előkészítését Berán István végezte.

A Bársony Mihály daloskönyv 2002 májusában, a IV. Országos tekerőtalálkozó alkalmából jelent meg Pomázon, A Nemzeti Kulturális Alapprogram támogatásával. A füzet szerkesztői nevében külön köszönöm a Pomázi Zeneiskola igazgatójának, Ásztai Csabánénak az önzetlen segítségét.


Bársony Mihály daloskönyv: dalok.zip