Hangszerkészítés


Hangszeráruház


Előadóművészet


Oktatás


Népzenekutatás


Eseménynaptár


 

Kapcsolat


 

Honlaptérkép


Vissza a kezdőlapra


Aktuális ajánlatok  l  Hangszer modellek/díszítő motívumok  l  Műhelytörténet  l  Két tanulmány


 


Műhelytörténet1990 óta készítek hangszereket. Szinte kizárólag tekerőkkel foglalkozom, amelyekből 2006-ig több mint 250 darab készült el. A szakmát 1990-92-ig a Hangszerész-képző Iskolában tanultam, Budapesten. Végzettségem szerint vonós-pengetős hangszerész vagyok.

Előadóművészi és népzenekutató tevékenységem azonban az első pillanattól fogva a népi hangszerek felé tereltek.

félkész hangszerek 1989-ben hunyt el Bársony Mihály, a népművészet mestere, akitől rengeteget tanultam, és néprajzi különlegességnek számító hagyatékát azóta gondozom. Mihály bácsi halálát követően egyértelmű volt, hogy tekerőket fogok készíteni. 1992-ben édesapámmal megalapítottuk a Tekerő kft-t, és elkezdődött egy nagyszabású munka, melyben korszerűsítettem a magyar tekerő szerkezetét, felkutattam és alkalmaztam az archaikus hangszerformákat és díszítőmotívumokat.

Ezekből alakult ki az a stílus, amely alapján azonnal felismerhető egy Szerényi-tekerő, legyen szó akár magyar típusról, historikus modellről, vagy modern formáról. Hangszereimben meg lehet találni a mesterjegyemet, amelyet dédnagyapámtól örököltem, emellett minden egyes darab a Népi Iparművészeti Titkárság zsűriszámával van ellátva.

1993-ban kaptam meg hangszerkészítőként a Népművészet Ifjú Mestere díjat, 1994 óta vagyok Népi Iparművész. 2004-ben vehettem át a mesterlevelemet, melynek különlegessége, hogy valószínűleg én vagyok az egyetlen hangszerkészítő mester a világon, aki tekerőkészítésből tett vizsgát.


Szerényi Béla Mesterlevél

2006 év elején 250. tekerőm elkészültéért Ezüstkoszorús Mester kitüntetésben részesültem.


Futó Gergely

2007 óta velem dolgozik Futó Gergely, aki tanulóidejét is nálam töltötte. A tekerőkészítés mellett a gitárkészítésnek és elektronikának is szakembere.
Kapacitásunk megnövekedett, tevékenységünket ennek megfelelően bővítjük: hosszú évek után újra vállalunk vonós és pengetős hangszerjavítást.


2008 év elején új faanyag előkészítő műhelyt hoztam létre, nagy teljesítményű faipari gépekkel felszerelve. Ezzel már nem csak saját tevékenységemet szolgálom ki, hanem vállalom hangszerkészítő kollégák, iparművészek, belsőépítészek egyéni elképzeléseinek megvalósítását is.

faanyag előkészítő műhely

faanyag előkészítő műhely

faanyag előkészítő műhely