Hangszerkészítés


Hangszeráruház


Előadóművészet


Oktatás


Népzenekutatás


Eseménynaptár


 

Kapcsolat


 

Honlaptérkép


Vissza a kezdőlapra


Aktuális ajánlatok  l  Hangszer modellek/díszítő motívumok  l  Műhelytörténet  l  Két tanulmány


 


Tekerő modellekBársony és Szerényi tekerő Megrendelőim jelenleg tízenkét féle tekerő modell közül választhatnak. Hangszereim szinte kizárólag megrendelésre készülnek, így a vevő a saját igényei szerint alakíthatja a tekerőt. Ki lehet választani a faanyagot (dió, feketedió, cseresznye, körte, vagy juharfát), a hangszer színét (világos sárgától a sötét bordóig), díszítőmotívumait. Mindegyik modell a megrendelő igényei szerinti húrozással és hangolással készül.

Minden típusnak van egy alapkategóriája (ennek megfelelő alapárral). Ez egy díszítés nélküli, három (dallam, recsegő, basszus), vagy négy (dupla basszus) húrral fölszerelt hangszert jelent, amelyhez műbőr tok is jár.

Szerényi Béla A magyar tekerők felépítésükből adódóan rendkívül erőteljes hangzásúak, ezért a nyugat-európai modellektől eltérően bőven elegendő egyetlen dallamhúr, egy recsegő és egy vagy két basszus. Az erőteljes hangzás azonban igen nagy húrfeszítő erőt is jelent, ezért a hajtókart egy kissé nehezebb tekerni, keményebb játék-technikát igényel. Mindezek azonban befolyásolhatók másfajta húrozással.

A magyar tekerők kerék átmérője 14 cm, hajtókarjuk tengelytávolsága 5 cm. De lehet kérni francia típusú kereket (18 cm) és hajtókart (8 cm) is.

Mágocsi típusú tekerőBármely forma készíthető basszus(oktávval mélyebb) hangolásban, valamint elektromos változatban is (aktív és passzív elektronikával egyaránt).

Javasolt hangolás magyar zenéhez „a” vagy „b” tonalitásban, nyugat-európai zenéhez „c” vagy „d” tonalitásban.

Az alapmodelleket műbőr tokkal együtt adom, de rendelhető szivaccsal bélelt könnyű tok és kemény biztonsági tok is.